Siedlimowice pachnące chlebem, czyli Festiwal Mąki po raz czwarty
Już w sobotę, 7 września w młynie w Siedlimowicach wielkie święto mąki. Najważniejszym punktem święta już tradycyjnie będzie konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. Uczestnikami konkursu mogą być osoby wypiekające amatorsko chleb w warunkach domowych. Każdy miłośnik domowego wypieku może zgłosić jeden chleb o dowolnej gramaturze. Ocenie będzie poddawany smak, kolor i zapach, a także ogólne wrażenie. Jury także będzie brało pod uwagę wrażenie ogólne chlebów. Ponadto po raz kolejny przyznana zostanie nagroda specjalna dla najlepszego piekarza z terenu gminy Żarów.
W tym roku wspólnie z żarowskim browarem Hoppy Lab zorganizowane zostaną warsztaty ważenia piwa domowym sposobem. Oczywiście będzie to piwo z siedlimowickiej pszenicy, a jego smak poznamy podczas kolejnego wydarzenia organizowanego przez GCKiS – Święta Dyni. Na Festiwalu Mąki nie zabraknie również doskonałych podpłomyków, ciast, bułeczek drożdżowych wypiekanych przez panią Iwonę Markiewicz, właścicielkę młyna. Z kolei Bogdan Mucha, historyk z Żarowskiej Izby Historycznej zabierze nas w podróż w czasie. Poznamy ciekawe dzieje młyna w Siedlimowicach, a także przybliży nam historię zespołu pałacowo-folwarcznego w Siedlimowicach. Tradycją jest, że na Festiwalu Mąki pojawiają się również artyści. W ubiegłym roku gościliśmy muzyków z zespołu Tantua, a podczas tegorocznej edycji zapraszamy wszystkich na monodram „Sprawa się rypła” w wykonaniu Ryszarda Dykcika z Teatru Bezdomnego, który zakończy tegoroczną edycję Festiwalu Mąki.
Festiwal Mąki w Siedlimowicach: 7 września 2019 r. w godzinach 14.00-19.00.
Regulamin konkursu „Chlebowzięci” dostępny jest na stronie www.centrum.zarow.pl i www.um.zarow.pl