Strona głównaProdukty Regionalne

WINNICA ŚWIDNICKA

winnicaswidnicaWinnica Świdnicka powstała w 2004r. w Makowicach (gmina Świdnica) zajmując początkowo obszar 40 arów. W pierwszych latach działalności teren obsadzany był wieloma różnymi odmianami winorośli, jednak w miarę zdobywania doświadczeń, wyselekcjonowane zostały te, które najlepiej przystosowane są do miejscowych warunków. Na kolejnych działkach pojawiały się też nowe odmiany. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuję się w miejscowy krajobraz.

Nazwa Winnica Świdnicka została zaczerpniętna z historycznych źródeł. Nawiązuje do bliskiego sąsiedztwa miasta Świdnicy, w rejonie której już w średniowieczu uprawiano winorośl, produkowano świdnickie wino i regulowano nim płatności. Ze wzgórz, na których znajduje się winnica, roztacza się wspaniały widok nie tylko na panoramę miasta, ale także okoliczne góry. Od strony wschodniej nad równiną piętrzy się Masyw Ślęży, na południu jak na dłoni widzimy Góry Sowie z Wielką Sową na pierwszym planie, na zachodzie zaś ponad horyzont wyrastają Góry Wałbrzyskie. Sama winnica również znajduje się na wzgórzu o wysokości 255m n.p.m i góruje nad całą okolicą. Dlatego też spacerując między bogatymi w owoc rządami winorośli możemy jednocześnie podziwiać urokliwe tereny otaczające Świdnicę.

Na naszej winnicy uprawiamy obecnie ponad 100 różnych odmian. W naszej kolekcji posiadamy tak szlachetne szczepy jak np. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa, a także wiele, wiele innych winorośli, z których powstają wyborne trunki. Nasza specjalność to jednak nie tylko odmiany przerobowe przeznaczone do produkcji wina. Ponad połowa nasadzonych winorośli to przepyszne odmiany deserowe. Krzewy jesienią uginają się pod ciężarem przeróżnych winogron. Od najjaśniejszych żółtych poprzez różowe, czerwone, granatowe do czarnych. Od małych do dużych, lekko kwaśnych po bajecznie słodkie. Tak duża różnorodność odmian w jednym miejscu pozwala poznać bogactwo rodziny VITIS (łacińska nazwa winorośli) i zagłębić się w świecie przeróżnych smaków oferowanych przez polskie winogrona.

winogronoNaszym atutem jest możliwość spaceru między rzędami winorośli i porównywanie jak smakuje wiszący na krzewie owoc, a jak wino z niego zrobione. Na taką przechadzkę zapraszamy oczywiście w okresie dojrzewania winogron tj. wrześniu lub październiku. Wtedy też można skosztować licznych odmian deserowych. Natomiast przez cały sezon od maja do października organizujemy degustacje wina, a także imprezy urozmaicone specjalnie dobranymi do wina przekąskami jakimi są na przykład gatunkowe sery. Dopełnieniem degustacji może być rozmowa na temat procesu produkcji wina bądź uprawy winorośli. Chęć wizyty można sygnalizować mailowo bądź telefonicznie.

Dla amatorów uprawy winorośli polecamy sadzonki własnokorzeniowe, rozmnażane w szkółce znajdującej się przy naszej winnicy. Hodowla sadzonek nadzorowana jest przez PIORIN, a każda z nich posiada paszport. W naszej ofercie znajdują się zarówno liczne odmiany przerobowe, jak też i deserowe dobrane w taki sposób by były jak najlepiej przystosowane do naszego klimatu.

Więcej na: Winnica Świdnicka

BROWAR LWÓWEK

browar_lwowekLwówek Śląski otrzymał prawa miejskie i przywilej warzenia piwa w 1209 r. od Henryka I Brodatego. Zgodnie z prawem miasto miało monopol na sprzedaż swojego trunku w promieniu jednej mili, co prowadziło do zatargów z browarami szlacheckimi innych miast. W 1580 r. swój browar uruchomił tu Ewangelicki Zakon Joannitów będący protestanckim zakonem rycerskim. Legenda głosi, że raz w kadzi utopił się zakonnik, a uważone wówczas piwo było nad wyraz smaczne. Konsumenci zaczęli się więc domagać, aby już zawsze do piwa „zakonnego braciszka dodawać”.

Obecnie istniejący browar przemysłowy w Lwówku Śląskim powstał w XIX wieku. Założył go Julius Hohberg. W 1861 roku kupił on od magistratu miasta browar obywatelski utworzony w 1850 roku przez Bractwo Browarne na terenie dawnego zamku.

 W 2008 roku zakupem browaru na cele muzealne zainteresowały się władze województwa dolnośląskiego, a wznowieniem produkcji spółka Browar Ciechan Sp. z o.o. W styczniu 2009 roku zawarte zostało porozumienie, na mocy którego spółka Browar Ciechan zobowiązała się wznowić produkcję piwa w Lwówku Śląskim, a Urząd Marszałkowski utworzyć przy zakładzie piwowarskim Muzeum Dolnośląskiego Browarnictwa. W marcu 2009 roku właściciel spółki Browar Ciechan Sp. z o.o. zakupił browarSONY DSC w Lwówku Śląskim. W zakładzie zostały przeprowadzone gruntowne prace remontowe oraz modernizacja i wymiana urządzeń browarniczych[6]. W maju 2010 browar wznowił produkcję piwa. W związku z wycofaniem się Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego z otwarcia muzeum piwowarstwa w Lwówku Śląskim, realizacji tego pomysłu podjął się właściciel zakładu. W czerwcu 2010 roku z własnych środków powołał w podziemiach browaru muzeum piwowarstwa dolnośląskiego, prezentujące ponad 400 eksponatów: butelki i zamknięcia do nich; urządzenia do wytwarzania i przechowywania piwa (m.in. lodówka z 1905 r.); kufle, etykiety, szyldy, beczki i skrzynki. Czynna jest tu, dla grup zorganizowanych, po wcześniejszym zgłoszeniu, ścieżka dydaktyczna, prowadząca przez warzelnię, leżakownię aż do rozlewni.

Więcej na Browar Lwówek