Podsumowanie II Forum Tradycji w Kłodzku
FORUM TRADYCJI to miejsce i przestrzeń, w której spotykają się mistrzowie tradycyjnego rzemiosła, smakosze i wszyscy, których interesuje przeszłość. W dniach 15-17 sierpnia w Kłodzku odbyło się II FORUM TRADYCJI. Podczas długiego sierpniowego weekendu każdy mógł wziąć udział w wielu interesujących wydarzeniach.
Na Wyspie Piasek stanęły kramy JARMARKU FORTECZNEGO, które wabiły zapachami i pięknymi przedmiotami. Kusili się na nie z nieskrywaną satysfakcją liczni wielbiciele ludowego rękodzieła oraz smakosze produktów regionalnych.
Na placu pod mostem św. Jana odbyło się PIWNE GOTOWANIE. Tandem Magda Regulska i Ala Czerwonka zaprezentowały nam kuchnię, której tematem przewodnim było… piwo! O tym jak łatwo przygotować ser we własnym domu opowiedział nam absolwent biotechnologii na Uniwersytecie Wrocławskim Przemysław Leszczyński – kucharz z zamiłowania, piwowar domowy i od dwóch lat również serowar. Przedstawiciel Winnic Wzgórz Trzebnickich Rafał Wesołowski, uznany piwowar, zdobywca wielu tytułów i nagród podzielił się z nami praktycznymi poradami na temat produkcji win i nalewek w domowych warunkach.
Przez cały czas trwania warsztatów na Wyspie Piasek turyści i mieszkańcy miasta częstować się mogli smacznymi polskimi jabłkami. W trakcie grupowego zjadania jabłek o sposobach przyrządzania soków i cydrów z jabłek opowiedział nam Nestor Kościański. Jego opowieść przeplatała się z tematyką miodów pitnych.
Natomiast w odrestaurowanych murach Wielkiego Kleszcza na Twierdzy Kłodzkiej miał miejsce II KŁODZKI KONKURS PIW DOMOWYCH.
Źródło: UM Kłodzko