Strona głównaAktualnościLuční bouda – najwyżej położony browar w Środkowej Europie

Luční bouda – najwyżej położony browar w Środkowej Europie

Luční boud jest jednym z najwyżej położonych schronisk turystycznych w Europie Środkowej. Już od 300 lat zapewnia turystom schronienie, bezpieczeństwo i przyjazną atmosferę w Karkonoszach na wysokości 1410 m. n.p.m. Niewielu jednak wie, że 10 sierpnia 2012 r. minibrowar Luční bouda otworzył sam Vaclav Klaus z małżonką i że jest to najwyżej położony w Europie Środkowej browar.

Mini browar w schronisku zbudował mistrz piwowarski Josef Krýsl, który doświadczenie zdobywał w browarze w Pilźnie. Schroniskowy browar rocznie może wyprodukować 400 hektolitrów piwa, a nowa linia produkcyjna kosztowała 2,5 miliona koron. Obecnie produkowanych jest już sześć gatunków piwa marki Paroháč, czyli po polsku Rogacz. Dlaczego wlaściciele Lucni boudy nazwali nowe piwo Paroháč? Dlatego, że w okolicach Lucni boudy żyje stado zwierzyny z rodziny jeleniowatych. Wieczorami lub wczesnym porankiem można je obserwować z tarasu Lucni boudy jak przechodzą na Studnicni horu.

Dzień Wawrzyńca 2012 08

Piwo warzy się technologią klasyczną z dwu lub trzykrotnym zacieraniem brzeczki. Jedna partia trwa 12 godzin. Do warzenia używana jest woda ze źródła Białego Labe. Produkowane jest piwo jasne (jedenastka i dwunastka), półciemne (dwunastka), pszeniczne (jedenastka), piwo brytyjskiego typu Indian Pale Ale czy specjalne (siedemnastka), rozlewane do beczek i butelek.

Browar znajduje się w miejscu byłej winiarni z ścianami wymalowanymi przepiękną freską historyczną, którą można znaleźć także na starych zdjęciach Lucni boudy. Można go również zwiedzać grupowo, po uprzednim zgłoszeniu za cenę 150 koron, w tym degustacja. Zwiedzanie trwa 45 minut. Właściciel schroniska – od roku 2004 spółka AEZZ – oferuje też inne atrakcje, jak całodzienny kurs piwowarki w cenie 1900 koron czy kąpiele piwne w cenie 1300 koron za dwie osoby.

W ofercie znajdują się również łaźnie piwne, które działają pozytywnie na organizm ludzki zwłaszcza dzięki odmładzającym skutkom żywych kultur drożdży piwnych z mieszanką z chmielu oraz suszonych ziół leczniczych. Cel procedury to harmonizacja funkcji organizmu, wypoczynek psychiczny oraz rozluźnienie mięśni. Procedura poprawia układ odpornościowy, działa skutecznie na całkowite rozluźnienie organizmu, rozgrzanie stawów i ma pozytywny wpływ także na jakość cery i włosów.

prituknuti_ParohacemCz

Źródło: http://www.lucnibouda.cz/pl/browar.html.

Udostępnij:
Oceń ten artykuł

kontakt@terazsudety.pl