Strona głównaAktualnościFestiwal Gulaszu przyciągnął smakoszy do Walimia

Festiwal Gulaszu przyciągnął smakoszy do Walimia

W minioną sobotę, pomimo „kapryśnej” pogody,  po raz trzeci zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do walimskiego Parku Jordanowaskiego wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy.

Wójt Gminy Walim Adam Hausman witając wszystkich przybyłych, oficjalnie rozpoczął festiwal, dając tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. Podobnie jak w latach ubiegłych nie zabrakło ani chętnych ani pomysłów, gdyż aż przy osiemnastu stanowiskach konkursowych,  żwawo uwijano się przy kociołkach, aby punktualnie na godzinę 16:00 potrawy były gotowe. Tradycyjnie poza konkursem, gulasz przygotowywali także nasi węgierscy przyjaciele z partnerskiej gminy Harkakötöny, gotując potrawę pn. „Gulasz Wice Burmistrz”, oraz Wójt Gminy Walim Adam Hausman – serwujący gulasz przyprawiany lubczykiem.

Oprócz przyjaciół z Węgier wydarzenie to swoją obecnością zaszczycili: Poseł na Sejm RP Izabela Katarzyna Mrzygłocka, Poseł na Sejm RP Agnieszka Kołacz-Leszczyńska, Poseł na Sejm RP Teresa Świło, Senator RP Wiesław Kilian, Wicestarosta Powiatu Wałbrzyskiego Krzysztof Kwiatkowski, Burmistrz Szczawna Zdrój Marek Fedoruk oraz 46 osobowa delegacja emerytów z zaprzyjaźnionej Gminy Wolin.

Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: program artystyczny dla dzieci pt. „Morska Przygoda”  oraz występy taneczne pn. „Zumba dla wszystkich”. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz smakowite sery i wędliny, a także słodkie smakołyki dla najmłodszych.

Po dwugodzinnych, pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu,  nastąpiło to na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, a mianowicie kosztowanie wspaniałych, różnorodnych gulaszy. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do skosztowania miało  potrawy pod niezwykle wymyślnymi nazwami, tj. Gulasz: Pod Przełęczą, z Michałówki, Jordanowski, Eko-Jagniak, Ostry Kociołek, Serce na Talerzu, Pałacowa rozkosz z sarniny, Gulasz po sąsiedzku, 4×4, z Huberta, Staropolski z nutką ziół sowiogórskich, Kocioł gospodyni, Gulasz Andzi,  Coś Świńskiego, Gulasz po Zagórsku, Jasi, Z wieprzowiny, czy też Zielonogórski gulasz myśliwego.  Ostatecznie pierwsze miejsce jury przyznało  wielokrotnej zwyciężczyni różnorodnych konkursów kulinarnych pani Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego. Drugie miejsce zajęła pani Zofia Sokolnicka z Kolc, natomiast trzecie miejsce zdobyła ubiegłoroczna zwyciężczyni pani Anna Sałapatek z Michałkowej. Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwyciężczynie wspaniałe nagrody rzeczowe zakupione w ramach środków unijnych, pozyskanych przez LGD ” Partnerstwo Sowiogórskie”.

Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, którą uświetnił wieczorny pokaz sztucznych ogni.

Organizatorami tej wspaniałej imprezy była Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo Sowiogórskie oraz Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu przy współpracy z Gminą Walim i  Dolnośląskim Ośrodkiem  Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

GALERIA ZDJĘĆ Z FESTIWALU GULASZU W WALIMIU

festiwal gulaszu

Udostępnij:
Oceń ten artykuł

kontakt@terazsudety.pl