Domowa Piekarnia czyli upiecz swój chleb w Sudetach
Zapraszamy do zapoznania się z projektem mającym na celu zachęcić ludzi mieszkających na wsi, pograniczu polsko – czeskim w Sudetach, do upieczenia chleba. W porównaniu z miastem, w którym samodzielne wypiekanie pieczywa jest modne i popularne, na wsi, jest zjawiskiem bardzo rzadkim. Tradycja pieczenia naturalnego chleba na zakwasie niestety tam umiera.
Autorka projektu Pani Katarzyna Kędzior z zawodu projektantka, wielbicielka zdrowego jedzenia prosto z przydomowego ogródka, która dąży do życia w zgodzie z naturą i samą sobą. Mieszkanka małej wioski w Sudetach, zaprojektowała zestaw podarunkowy z produktami i akcesoriami potrzebnymi do samodzielnego zrobienia chleba.
W skład zestawu weszła: mąka pszenna i żytnia pochodząca od lokalnego dostawcy, dodatki w postaci ziaren słonecznika i dyni, naturalny zakwas, ścierka z przepisem – instrukcja postępowania, formy do pieczenia oraz worek do przechowywania pieczywa.
Ważnym aspektem w projekcie jest próba nawiązania bliższych relacji międzypokoleniowych a także międzysąsiedzkich poprzez wspólne pieczenie chleba.
http://www.domowapiekarnia.com/